7.4.10.

ТРЕЗВЕЊАЦИ НА ПИЈАНОЈ ЛАЂИ


Представљање романа
ТРЕЗВЕЊАЦИ НА ПИЈАНОЈ ЛАЂИ
Мирка Демића
Учествују:
Мирко Демић
Марина Милетић


Петак, 16. април 2010. у 18 сати
Књижара „Аждаха“
Вишњићева 3 (иза Поште), Крагујевац



ПУТОВАЊЕ У МЕЂУТИМ
Необична љубавна прича која је, на први поглед, у сенци стварног или имагинарног путовања главног јунака Павла возом између Београда и Загреба.
Поред тога што преиспитује свој однос са вољеном женом, Павле ставља под лупу и свој однос према брату Петру, са којим је од почетка рата у Хрватској прекинуо сваку комуникацију и коме се, након десет година невиђања упутио, пошто су се затекли на супротним странама фронта током последњег рата.
Уједно, то је и прилика да главни јунак претресе и компликоване односе између Срба и Хрвата, Београда и Загреба, Црњанског и Крлеже, нас и њих, Саве Шумановића и Филипа Латиновића, себе и других, стварног и имагинарног, будности и сна.
Између свега побројаног, овај роман је и покушај да се разуме сва трагика и парадоксалност положаја Србина рођеног у Хрватској и његовог усуда да буде између, да ремети ток догађаја и стање ствари, као што међутим мења ток мисли.
Писац не пропушта да у тај драматичан дијалог (именујући га као српско-хрватски роман) увуче и многе познате протагонисте српскохрватске историје и културе: Антуна Густава Матоша, Петра Прерадовића, Тина Ујевића, Светозара Боројевића; браћу: Прибићевиће, Мициће, Радиће...и многе друге.
Уз све њих, главни јунак призива и пољског писца Витолда Гомбровича, парадигму интелектуалца који се очајнички обрачунавао са сопственим пореклом и његовим проклетством.